Događanja

Koncert

Šumski - promocija albuma + Žen

PETAK 05.10. VRATA 20:00 POČETAK 21:00 UPAD: 35 KN

ŠUMSKI NA OSTRVU LEDENOG KITA

Šumski (Zagreb)
https://sumski.bandcamp.com/

Odrastanje i starenje životne su pojave koje u ovoj eri produžene adolescencije sve više potiču misaone tipove na razmišljanje. Pogotovo njihovi međuodnosi, pa dok neki tvrde kako je sjajno odrasti a ne ostariti, drugi su uvjereni da je grozno ostariti a ne odrasti. Tu se često upliće i poznati aksiom po kojem će se svatko tko je nekad bio mladi rocker u starosti neminovno pretvoriti u olinjalog rockera. Članovi grupe Šumski takvim se pitanjima ne opterećuju. Rockeri, fala bogu, nisu nikad ni bili, a odrastanje i starenje uvijek su prihvaćali stoički, s dignitetom karakterističnim za nositelje naočala s debelim dioptrijama (makar bi zlobnici rekli da su se neki od njih stari i rodili!).

U 27 godina postojanja ležerno su prožvakali sve cikluse bandovske egzistencije - od početaka u kojima je želja za sviranjem bila izraženija od osnovnih vještina potrebnih da bi se to moglo i raditi, preko čestih nastupa i stanovite popularnosti sredinom '90-ih, kad možda nisu bili jedan od najboljih hrvatskih bandova, ali su svakako bili jedan od jedinih, do predzadnjeg albuma Ronioci iz 2003. - albuma koji je malo tko čuo, ali oni koji jesu spremno ga ubrajaju u vrhunce domaće (ne)popularne glazbe. Ubrzo po izdavanju albuma, Šumski povlače još jedan uobičajen bandovski potez - raspadaju se. Dijelom zbog obveza na produženju vrste, a dijelom zbog rezignacije činjenicom da nakon svega još uvijek moraju sami tegliti opremu, voziti kombi i svirati za dimljeni tofu.

Trebale su proteći četiri sušne godine prije nego što su se Jura, Kornel i Viktor ponovo počeli nalaziti u starom atomskom skloništu u Travnom - prvo sramežljivo, kako bi se sklonili od frustracija izvanjskog svijeta, a zatim sve ozbiljnije, potaknuti muzama koje se na velika vrata vraćaju u priču. Nakon nekoliko pokusnih povratničkih koncerata koji su više sličili proslavama godišnjice mature, postava se širi pridruženim članovima - sve provjerenim protagonistima zagrebačkog under, a bome i overgrounda (Franjo, Pavlica, Stanko, itd...), da bi se ubrzo, u neočekivanom dramaturškom obratu, Šumski iskristalizirali kao puno više od generacijskog banda koji je ostario zajedno sa svojom publikom. Na njihovim sve većim i sve posjećenijim nastupima postaje jasno da ovi zaboravljeni asovi u novoj inkarnaciji zvuče svježije i relevantnije nego ikad i da podjednako zanimljivi mogu biti rasplesanim studenticama s dreadlocksima kao i sredovječnim državnim službenicima u sivim košuljama.

Takav razvoj situacije kulminira, naravno, inicijativom za snimanjem novog albuma. Sazrio je trenutak da klasična šumska misaono-plesna afro-kraut-post-new-wave-avant-prog-pop kombinacija, obogaćena minimalističkim lirskim opservacijama o svijetu koji nas okružuje i mirisom autohtone zagrebačke pljesnivoće (zbog čega su ih pojedini analitičari i nazvali legitimnim nasljednicima Haustora) još jednom bude konzervirana na okruglom nosaču zvuka.

I evo ga, konačno - dugih, a opet kratkih 15 godina nakon Ronioca, na svjetlo dana izlazi Ostrvo ledenog kita! I to ne samo zato jer ste, da se referiramo na popularnu TV emisiju iz vremena dok su Šumski bili teenageri, Vi to tražili, već zato jer ste, putem crowdfunding kampanje, Vi to i platili! U konačnom rušenju teze o sukobu rada i kapitala, trud Šumskih se uz pomoć financijskih uloga dobrih ljudi, a na zadovoljstvo svih uključenih, oplodio i pretvorio u vinilnu LP ploču - medij koji je u proteklih 27 godina uspio, poput samog banda, potpuno izaći iz mode i nenadano opet postati In.

Stoga - dovucite se na promociju albuma, slušajte zvuk Šumskih, plešite, veselite se, ponašajte se primjereno ili neprimjereno svojim godinama... A ako vam zatreba još koji input kod promišljanja životnih ciklusa, sjetite se da su poznati stari rockeri The Rolling Stones 27 godina od osnivanja izdali Steel Wheels, jedan od svojih najgorih albuma, dok naši nikad mlađi pajdaši nakon isto toliko vremena izdaju možda i najbolji Šumski album do sada! Blaise Cendrars bi bio ponosan.

Prijatelji se sele na selo / youtube.com/watch?v=7PTT3IR-e2U

Prijatelji se sele na selo @ SuperUho (07.08.2018.)
youtube.com/watch?v=bb9WAkVY4Jc

Jednoga dana @ Attack (20.01.2016.)
youtube.com/watch?v=Rm1brAwWn9w

ŽEN (Zagreb)
http://xzen.bandcamp.com/

Djevojke iz ŽEN-a pozvale su 2016. godine Šumski kao podršku na promociju svog prvog vinilnog izdanja albuma Jantar, što je istovremeno bio i svojevrsni reunion Šumskih koji su tada izveli po prvi put neke nove pjesme. Zato nije slučajno da su sada upravo ŽEN podrška promociji novog albuma Šumskih, s kojima dijele zajedničku sklonost prema psihodeliji, repetitivnosti i naivnim gitarističkim melodijama. Šuljajući se vješto ispod radara mainstreama, ŽEN su zapravo već duže vrijeme jedan od diskografsko-koncertno najzanimljivijih i najaktivnijih hrvatskih bendova koji kao rijetko koji domaći bend bez problema putuju Europom i sviraju po raznim klubovima i festivalima (Europavox, Tallinn Music Week, Eurosonic Noorderslag, INmusic, Colours of Ostrava, Wellcome to The Village, MENT Ljubljana) osvajajući publiku svojim univerzalnim jezikom bez granica. Nakon prvijenca I onda je sve počelo (2013.), dream-pop strujama i shoegaze melodijama uplovile su u drugi album Jantar (2015.), a pjesma Žal s tog albuma završila je kao song of the week na poznatoj američkoj radiostanici KEXP. Prošle godine izdale su i treći album Sunčani ljudi koji je izdan za slovenski Moonlee Records, austrijski Unrecords te francuski Vox Project. Album je proglašen jednim od najboljih hrvatskih albuma u protekloj godini od strane renomiranih kritičara. Radi se o zrelom i pitkom albumu kojim se zahvaljuju na svim osunčanim osmijesima podrške koje su u svom radu (i uživanju!) dobile od raznih ljudi.

Sonična taktika / youtu.be/_sCEPUxIfcI
Pusti me da hodam / youtu.be/FZHrtwknMks
Žal / youtu.be/7emRo5U4nd8
Ja ću biti bor / youtu.be/fsOKbQy_U5M
Igra protona elektrona i neutrona / youtu.be/dOe41xYhicg
Voda je more / youtu.be/BDU54kWwD2o
live @INmusic 2016 youtu.be/_Ysv3sw3s3U

Info o klubu

Močvara

Lokacija:

Trnjanski nasip bb

Web: http://www.mochvara.hr

Uskoro u ovom klubu

Močvara

Petak, 28.12.2018.

Cinkuši

Močvara

Subota, 29.12.2018.

SAMO KAOS // DJ Oliver × Hilj$on Mandela

Močvara

Ponedjeljak, 31.12.2018.

Močvarna Nova godina

Močvara

Subota, 12.01.2019.

Balkan Rock party

Močvara

Subota, 26.01.2019.

Lightning Bolt

Močvara

Utorak, 12.02.2019.

Algiers

Močvara

Srijeda, 20.02.2019.

HED PE

Močvara

Četvrtak, 28.02.2019.

Weedpecker & Sunnata na Good Vibrationsu

Močvara

Utorak, 26.03.2019.

Rotten Sound + Implore

Močvara

Petak, 05.04.2019.

The Young Gods

Aktualno