Magazin

 Rado ih se prisjećamo: Zagrebački klubovi koji su nekada bili vrh, a danas ni ne postoje

Published 06.10.2016.

Vrijeme prolazi, mijenjaju se trendovi i generacije, a neki zagrebački klubovi postaju i ostaju hit - dok god "viša sila" ili nepravedna ljudska ruka ne napravi zločesti potez i preko noći uništi godinama stvaranu tradiciju dobrog provoda i noći koje se pamte.

Možda vam već "zvoni" na koje klubove mislimo kad pišemo ove retke. To su ponajprije, i ne možemo drukčije nego subjektivno, ovim redom: Saloon, Gjuro2, Bakaga i Piranha.

Saloon postoji već 46 godina, odnosno da budemo precizniji, 43 godine kad je u rujnu 2013. grad Zagreb nasilno provalio u Saloon, vlasništvo obitelji Srezović, s ciljem prenamjene noćnog kluba za potrebe KK Cibona. Drama vlasnika Srezović trajala je skoro tri godine i tek su u proljeće ove godine ponovno kročili u svoj klub.  Obitelj Srezović pokrenula je niz sudskih postupaka, a jedan od njih koji nestrpljivo očekuju je i odluka o naknadi milijunske štete te konačnom kraju ove pravne zavrzlame.

Saloon

Foto: Tulumarka.com/ Saloon/ 2010.


U Saloonu se zaista moglo izvrsno zabaviti uz različite glazbene žanrove: od electro, break beat, MTV hitova, r'n'b, techno pa sve do odličnih plesnjaka i tematskih studentskih večeri (Noć Šibenčana, Noć Dubrovčana itd.), a mi iz Tulumarke smo tu proživjeli neke od naluđih studentskih noći. Saloon je primjer kluba koji se mijenjao kako su se mijenjali trendovi, ponajprije oni glazbeni, a onda i vrsta publike, za razliku od Gjure 2 u koji su uvijek dolazili glumci, pjesnici, pisci i druge umjetničke i alternativne duše. Često se upravo za Gjuru moglo čuti "šta izlaziš u tu rupu", ali makar rupu koja imaše dobru zabavu! Preko tjedna su znali imati umjetničke večeri, kao i rnb&hh večeri, prisjećamo se da su četvrtkom bili hitovi 80-ih (jer je u petak trebalo ići na faks što je jako teško polazilo za rukom hehe), a vikendima su puštali komercijalniji house i MTV hitove. Netko će možda reći da Gjuro 2 nije stvorio svoj profil ljudi, ali mi s Tulumarke volimo princip "za svakoga ponešto".

Gjuro2

Foto: Tulumarka.com/ Gjuro2/ 2010.


Klub je prošao tri racije (a svi znamo da svaka racija košta bar 50 tisuća kuna!), kao da ga je netko uzeo na pik, a konačno ga je u svibnju 2015. zatvorila sanitarna inspekcija koja je kao razlog zatvaranja navela da na vrijeme nisu dostavljeni nalazi mjerenja buke i zvučne izolacije - iako to nije istina - svojedobno je izjavio vlasnik Krešo Leboš za Uesmag.com.

Sljedeći klub kojeg se rado prisjećamo je zagrebačka Bakaga (jer je postojala Bakaga i u Crikvenici), omiljeno mjesto studentske populacije. Razgovarali smo s vlasnikom Vanjom Kamalićem koji se s osmijehom prisjeća tog lijepog perioda, od 2009. do 2012. godine, ali isto tako kaže da mu je nakon 20 godina dosta ugostiteljstva i da se potpuno maknuo iz tog svijeta. Budući da je Bakaga bila u gradskom prostoru, stvari su se zakomplicirale, a borba s gradom je borba s vjetrenjačama. ...
Kroz Bakagu je prošla cijela jedna generacija studenata među kojima su neki i iz Tulumarke. Srijedom smo išli na r'n'b, a četvrtkom bismo se razbacali na domaće hitove, a nema te brucošijade koju nismo pohodili. Jedne su godine utorkom bile klape, to je bio fijasko, ali oprostili smo vikedima kad bi udarila komercijala i ples do iznemoglosti!

Bakaga

Foto: Tulumarka.com/ Bakaga/ 2009.

Piranha... tog se imena se sjećaju valjda samo ovi stariji od 30 godina.
Duga je to priča, ima više od 15 godina, svatko je otišao svojim putem, ne bih pričao o tome - u telefonskom je razgovoru rekao jedan od bivših voditelja Piranhe. Vlasnik Piranhe, Ivan Bušljeta, u međuvremenu je s ostalim suvlasnicima od Zrća napravio hrvatsku Ibizu, tako da Piranhu možemo gledati samo kao na jednu završenu priču.
Odmah pored restorana  Lido na zagrebačkom Jarunu, bio je spomenuti klub Piranha koji je 2011. promijenio  vlasnika i ime u Mansion. I Mansion je baš kao i Piranha želio približiti feeling vodećih svjetskih klupskih prijestolnica i novih standarda clubbinga. Konačan kraj Piranhe tj. Mansiona tj. Ray Cluba, koji se otvorio na istom mjestu, bio je požar 2014. godine.

piranha

Foto: Tulumarka.com/ Piranha/ 2010.

Sigurno da ima još klubova koje nismo nostalgično spomenuli, stoga se, dragi čitatelji, slobodno osvrnite u kometarima na one za kojima osobno "tugujete" :)


Piše: Squeezel

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno