• 10.01.2017.

  Viđate li danas ovakve kombinacije na partyjima? Rave moda nekad i sad

 • Tijekom evolucije elektroničke glazbe, imali smo priliku vidjeti svakojaka modna čuda. Bilo je tu i "smješka" o kojem smo pisali, okruglih "lennonovskih" naočala u jarkim bojama, trapez hlača, eklektičnih frizura..

  Sigurno ste barem jednom naletjeli na fotke starije braće i sestara ili frendova na kojima ih jedva možete prepoznati od siline šarenila koje vas je zabljesnulo. E to su vam 90-e u svom punom sjaju, odnosno u zlatnom dobu rave kulture koja je u to vrijeme dosegla svoj modni i glazbeni vrhunac. Provjerite kako se rave moda mijenjala i nadograđivala kroz prethodno tisućljeće. ...ili uopće nije?
  Acid house smiley face

  Već ste mogli pročitati kako je megapopularni smješko postao simbol dobrih partyja i pozitivne vibre, a još je zanimljivije da je nastao puno ranije kao moralna podrška radnicima u 50-ima. Ipak, 70-e su iznjedrile žuti "acid rave" osmijeh na brojnim jaknama, hlačama, torbama i ostalim potrepštinama bez kojih pravi partijaner sjaji na plesnom podiju.

   

   

  A brief history of the smiley face, rave culture's most ubiquitous symbol. Link in bio.

  Fotografija koju objavljuje @thump

   

   

  Trapez / UFO traperice

  Rane 90-e inspirirane su trapez hlačama u najšarenijim varijantama iz  60-ih i 70-ih koje većina danas ni u ludilu ne bi obukla. No, kako stvari stoje danas u modnom svijetu, ne sumnjamo da ćete za koju godinu kopati po ormaru vaših roditelja i prekrojiti ovaj simbol hippie ere i ravea.

   

   


  Šarene okrugle naočale ("googlice" ili "lennonice")

  Iako su promijenile i lik i oblik stotinu puta, sunčane naočale su i dan danas simbol partyja. Bilo da ih nosite iz fore, želje za izolacijom u mnoštvu ili iz nekih drugih razloga, to je vaš modni izbor pa neka tako i ostane. Baš kao i dudice.


  Šeširići u obliku lonca

  Vaši roditelji sigurno mrze ovaj detalj, budući da ih podsjeća na vremena kada su ih frizeri sve šišali jednako pa je razumljivo ako vas podbadaju i rugaju vam se pred izlazak. Možemo samo zamisliti kako je bilo klincima koji su roditelje ovakvi dolazili pozdraviti prije izlaska. Oni najhrabriji birali su najjarkije boje bez kompromisa.
   

  bucket


  Perlice u obliku slatkiša / Kandi

  Danas ih vaša mlađa sestrična koristi za repove svoje kolekcije jednoroga i narukvice prijateljicama, a nekad su perlice nosili svi! O da, bilo je tu i frizura, nakita, ušivanja perlica na odjeću i torbe. Svi su izgledali kao da su opljačkali vrtić, ali "Kandi" je bio imperativ na partyjima.
   

  Gogo plesačice

  Ne znamo zašto su izdvojene, budući da su svi tada izgledali kao techno vjeverice pa nije kao danas bilo uočljivo tko je profesionalni plesač na partyjima, a tko posjetitelj. Inače, gogo plesačice su bile i ostale zaštitni znak svakog partyja, a ne samo  rejverskog.

   

   

  Suknjice od tila

  Da, da, kao za balet, dobro ste pročitali. Cure su to obožavale nositi na platformama, nerijetko u istim bojama za pravi efekt na plesnom podiju. I kako da onda razlikujemo gogo plesačice od posjetiteljica?


  Neonske boje

  NIšta bez neona! Sve što ste dosad pročitali MORA biti u neonskoj boji i amen. Jedino dokumenti vam smiju biti crno bijeli.

   

   

  Pročitajte i:

  Otkrivamo priču o "smiley faceu", simbolu suvremene partijanerske kulture

  Autorica: Lovorka Ibrić

  Komentiraj

  0 komentara

  Prijavite se da da bi mogli komentirati