Magazin

'Glazba danas podilazi širem neukom auditoriju, nažalost, mladi slabo plešu...' - Mislite li vi da slabo plešemo?

Published 12.01.2017.

Kad razmišljamo o tome što nam izlazak, ustvari, predstavlja, možemo ga svesti na nekoliko pojmova bez kojih nam je nezamisliv; cuga, omiljeno društvo i dobra atmosfera u klubu. Za cugu i omiljeno društvo smo sami odgovorni, sami ih biramo, ali što je s atmosferom u klubu? Možemo li utjecati na nju?

Na prvu nam se čini da ne, ali to baš i nije istina. Vjerojatno si i ti primijetio/la da kad uđeš u rasplesani klub, većinom su svi dobro raspoloženi, DJ pušta dobru glazbu, pa i tebe ponese veselo raspoloženje. Zvuči jako jednostavno, no zašto ne svlada uvijek i svugdje dobra atmosfera? Jer je ljudima teško početi plesati. Nitko ne želi biti prvi, a netko mora biti. I dok smo neko vrijeme jedva čekali da krene Macarena da pokažemo kako smo savladali i te "teške" plesne korake, onda je slijedilo "shufflanje" na Party Rock Anthem, a danas se nijednoj pjesmi ne veselimo na taj način. Jedini "univerzalni" plesni pokret (među nama koji se ne bavimo plesom) jest twerkanje, a čak i ono počinje polako odumirati. Zašto je to tako?

ples


Mi ne znamo puno o plesu, pa smo zato odlučili popričati sa stručnjakom. Elio Bašan je bio jedan od sudaca na poznatom showu Ples sa Zvijezdama, a neki će ga vjerojatno znati i zbog njegove plesne škole Dansel. Imali smo puno pitanja, a on nam je strpljivo odgovorio na sva te pojasnio ono što nam je bilo nejasno. I dok je svaka generacija imala neke plesne pokrete koji su ju obilježili, danas su stvari drugačije jer, kako Bašan kaže, većinom se pleše slobodnim stilom, " bez obzira je li je to funk, poping, locking ili neki drugi stil.". Imamo i mi neke naše korake koji su većinom nastali u ne-trijeznim situacijama, ali su opstali. Što ćemo, dragi su nam!

ples

Ono što se i čini očitim, način na koji plešemo ovisi o glazbi koja se pušta, tako da će se na različite način plesati na R&B, a na drugačiji na pop ili latino glazbu. Bašan nam je također rekao kako se na komercijalnu glazbu uglavnom može plesati, ali ne uvijek... Također, odgovorio nam je i na naše pitanje, zašto je ples postao jedna od onih sporednih stvari danas: " Glazba danas podilazi širem neukom auditoriju, nažalost mladi slabo plešu..  a ako da, onda samo oko šanka!". I u ovome se u potpunosti slažemo s našim sugovornikom, jer na neke pjesme je zaista skoro pa nemoguće plesati, a takvih u zadnje vrijeme ima sve više i više... Iako se s vremenom puno stvari promijenilo, pa tako i to da muškarac uvijek mora prvi prići i zamoliti za ples, jedna stvar se nije promijenila: " Bilo kako bilo, ako je dobra glazba koja vuče na ples nije ni važno tko koga pita prvi, važno je da je taj poziv uljuđen, učinjen na simpatičan način uz osmijeh, gledajući osobu koju se pita u oči."

I dok smo ponosni na #girlpower, moramo priznati da nema ljepšeg nego kad dečko priđe cure i zamoli ju za ples, pa kakav god on bio. Možda misliš da je ples u paru potpuno izumro, ali na svu sreću, u krivu si: "Ples u paru je opstao i danas u najsvečanijim trenucima muškarac pleše sa ženom u lijepom plesnom držanju. Nekad su to bili ritmovi valcera, charlestona ili foxtrota  ili tanga, a danas ima i novih izazova sa Kariba kao što je salsa, bachata ili neki drugi senzualni ples." I dok valcer nismo dugo vidjeli u noćnom izlasku, često nam se dogodi da prepoznamo elemente tanga ili salse. Možda to nisu najtočniji koraci, ali nekakvi jesu.

ples


Ono što nas je također zanimalo jest nekakva kratka povijest plesa, a Bašan nam ju je prepričao i sažeo što je više mogao: "Od 50-tih i vremena rockabilly glazbe/plesa kad je kravata bila obavezna na ulazu u diskač. Disko glazba 60' , 70' i 80' , vrijeme vinila i LP ploča. Bilo je i fantastičnih domaćih bendova i pjevača koji su zaslužni za enormnu popularnost disko glazbe. Počevši od Stonesa i Beatlesa pa do danas. Disko glazba je jedno vrijeme zasjenila ples u paru  te se je plesalo samo  solo ili u grupi, ali kad su došle laganice uvijek se je plesalo u paru.". Od svega ovoga, najviše nas je začudilo to da je kravata bila obavezna na ulazu u diskač?! Danas se kravata čuva samo za specijalne prigode, kao što su npr. maturalne zabave ili vjenčanja, a nikako za subotnji izlazak. Ipak, veseli nas činjenica da su laganice uspjele opstati, te se i dan danas na njih pleše u paru; kad krene Lutka od S.A.R.S.-a, rijetko koji par neće sporo zaplesati...


I prije nekoliko mjeseci smo već pisali o cajkama, a Elio nije mogao a da ne prokomentira cajke, a i utjecaj koji imaju na ples: "Treba se odmaknuti od loše glazbe koja je trendi danas kod nas kao što su  „cajke“-turbo folk“. Neznanje i zatupljivanje, jeftina glazba rekao bih više buka i zvučno onečišćenje ne vodi nigdje…slijepa ulica!". Da nas je Elio deprimirao, malo je reći, ali nije nam rekao ništa osim istine. I to je vjerojatno ono što nas rastužuje... No, sva sreća pa smo mi tu da to promijenimo! Mi smo ti koji možemo vratiti ples u naš grad! Okej, iako sad malo zvučimo kao da smo zalutali u film Footloose, znaš na što smo mislili! Ako mi počnemo plesati po klubovima, i ostali će za nama. A bilo bi lijepo vratiti ples u klubove. Što drugo reći nego, kako je i naš sugovornik zaključio: "Vrijeme koje dolazi donijeti će promjene. Nadam se na bolje…"

 

Autorica: Ana Šoda

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno

H2O night club

Boban Rajović @ klub H2O

Ostale lokacije Zagreb

BSH Medvedgrad Fortress #TheEnd