Magazin

Dokazano je: Craft pivo je zdravije od crnog vina!

Published 13.02.2018.

Svi smo čuli priče o tome kako je zdravo popiti čašu crnog vina na dan, ali isto tako i kako je pivo loše za organizam i uvijek se povezuje s lošim životnim navikama. No, sada je jedan čovjek dokazao kako svi oni koji tvrde da pivo nije zdravo - nisu u pravu.

Zadnjih godina pojavljuje se sve više pivovara koje proizvode craft piva, a iako cijenom nisu toliko pristupačna kao ona masovne proizvodnje, kvalitetom i okusom osvajaju pivopije te nam je sve manje žao dati koju kunu više za neku finu crafticu. Sada imate još jedan razlog više kada sljedeći put budete u posjetu baru ili supermarketu, da odaberete upravo neko craft pivo. Profesor McCullough sa sveučilišta u Kaliforniji otkrio je da su craft piva zapravo bolja za zdravlje od crnog vina. Ovako nešto nitko nije očekivao!

>>> Odbrojavaju se dani do otvorenja novog bara: The Garden Brewery dolazi u centar grada!

U svojem se istraživanju fokusirao na craft piva, koja se često ne proizvode na isti način kao i ona za masovnu proizvodnju, a baš je u tome tajna zbog kojeg su zdrava za nas. Nepasterizirano pivo ima u sebi visoku razinu vitamina B3, koji pomaže u smanjenju lošeg kolesterola, smanjuje mogućnost kardiovaskularnih bolesti i stvrdnjavanja arterija, a takva piva su upravo craftovi. Ona koja se proizvode u puno većim količinama, nažalost nemaju ta zdrava svojstva. "Svi znamo da je čaša crnog vina dobra za naše zdravlje, ali kako se čini čaša craft piva je bolja", otkrio je profesor McCullough. Iako razlika nije velika, pivo je ovog puta ipak pobijedilo vino. Naravno, pretjerivanje u konzumaciji alkohola, bilo craft piva, vina ili nečeg drugog, nije dobro za zdravlje, ali koja čaša tu i tamo nikako ne škodi.

pivo

Nitko nikada nije ni razmišljao o tome da bi craft pivo moglo imati pozitivnog utjecaja na zdravlje zato što se pivo uvijek povezivalo s nezdravim načinom života. Pivopije su se uvijek doživljavale kao ljudi koji imaju nezdrave prehrambene navike - piju pivu i jedu čipseve, ali nitko se nije dosjetio da je craft pivo, ipak nešto drugačije.

>>> Je li ovo neočekivano? Evo u kojoj državi su najveće pivopije, a i gdje smo mi u toj priči!

Da zagrebačka barska scena prati trendove, govori najbolje i činjenica da se zadnjih godina povećao broj pivovara i barova koje nude svoje craftove ili one drugih lokalnih, ali i stranih proizvođača. Prošle se godine održao i pivski festival u Zagrebu, koji je craftovima dao još malo značaja.

Nije da nam ikome treba dodatan razlog za posjet nekoj od pivnica tijekom tjedna, ali ako istraživanje kaže da je zdravo piti pivo, znate što vam je činiti navečer nakon što riješite sve obaveze.

>>> Šarena atrakcija u zagrebačkoj pivnici: Pernati 'zaposlenik' gostima kljunom otvara boce

 

M.T.

Izvor

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno