Magazin

Izgleda glupo i drugi će misliti da smo luzeri: Zašto se toliko bojimo ići sami na piće u bar i da li je to opravdani strah?

Published 16.05.2018.

Odlazak sa samim sobom na piće u bar je nešto što gotovo nitko nikada ne radi i to iz razno raznih razloga: jer će izgledati glupo, što će drugi misliti... Stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja su se pozabavili ovim problemom i dali odgovore na pitanje zašto se toliko bojimo ići sami u bar i da li je stvarno toliko strašno i loše otići sam u bar i popiti koje piće bez ekipe. Nakon što pročitate odgovore na ovih nekoliko pitanja, više vam nikada neće biti problem otići samom na piće.

Gina Marie Guarino, konzultantica iz klinike za mentalno zdravlje iz New Yorka pozabavila se ovom temom i došla do nekih odličnih zaključaka. Sama ideja o tome da sami odemo u bar nije nešto o čemu želimo razmišljati. Ako nitko iz ekipe nije trenutno za piće i nema vremena, odbacujemo ideju odlaska u bar jer ako odemo sami svi će drugi misliti da smo luzeri koji nemaju prijatelje. Otkuda nam uopće taj strah od odlaska na piće sami i da li je to stvarno nešto što ne bi trebali raditi ili je sasvim normalno otići sam u bar?

Zašto ljudi ne vole piti sami?

Odlazak u bar se najčešće vidi kao jedan od načina na koji se socijaliziramo i družimo s prijateljima, a odlazak sam je sasvim suprotno od toga. Kao što smo već rekli, prva misao koja nam dođe u glavu je "svi će misliti da nemam prijatelje i da sam najveći luzer", a druge su i da će izgledati kao da smo došli na spoj i izvisili ili da smo jednostavno čudaci. Odlazak u bar sa samim sobom vrlo lako može biti krivo interpretirano, a nitko ne želi da se počne o njemu pričati nešto od ovog gore navedenog.

h

Kada smo sami promijenimo govor tijela, povučemo se i uvučemo u sebe, nismo ni približno otvoreni kao kada smo s prijateljima, a stranci u baru će iz svega toga izvući negativnu interpretaciju. Što je osoba mlađa, to joj je veći problem otići bez prijatelja na piće van. Kako starimo tako postajemo sve zadovoljniji sa samim sobom i ne gledamo na ljude koji su sami u baru čudno, ali u 20-ima je otići piti sam jedan od najvećih strahova.

Zašto ne bi trebali brinuti oko odlaska u bar sami?

Za početak, ne dajte da vam razmišljanja o tome što će drugi misliti postanu iracionalna - kada jednom krenete previše razmišljati o nečemu, što više razmišljate i analizirate, to će vam se u glavi pojavljivati luđe i iracionalnije ideje. No, one nisu realne. Iako nam društvene norme nalažu kako je u redu ponašati se, a kako ne, nekada one nisu u potpunosti refleksija realnosti, već se radi samo o problemima koje ste stvari stvorili u vlastitoj glavi. Prije se možda na ljude koji dođu sami u bar gledalo čudno, ali danas je to već normalnije jer društvo se promijenilo i nešto što se prije činilo neizvedivo sada je gotovo normalno.

U većim svjetskim gradovima to je već gotovo pa normalno, a kada netko ode sam na piće poručuje ostalima da je zadovoljan sa samim sobom i da mu nije problem provoditi tako vrijeme. A osim toga, ako odete sami u bar, možete lako upoznati nove ljude i sklopiti nova prijateljstva.

h

Kako uopće piti sam?

Glavno pitanje koje muči sve koji odluče sami otići u osvajanje barova je kako uopće piti sam. Konzultantica Guarino kaže da trebamo izazvati sebe na nešto takvo, čak iako se možda u početku ne osjećamo ugodno s time. Pomoći si možemo s tri smjernice:

1. Razmislite zašto ne želite ići sami. Jednom kada si odgovorite na to pitanje, možete vidjeti da su vam razlozi iracionalni i da se zapravo nemate čega toliko bojati.

2.Vježbajte govor tijela. Govor tijela često koristimo nesvjesno, ali komuniciranje bez riječi je nešto što se može izvježbati i sljedeći put kada dođete sami u bar svojim govorom tijela možete svima poručiti da ste skroz okej s time.

3. Budite samouvjereni. Možda jeste u baru sami, ali to ne znači da ste čudak bez prijatelja, već uživate sami u svojem društvu.

 

M.T.

Foto: Ilustracija

Izvor

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno