Magazin

Mitovi i načini koji stvarno funkcioniraju: Kako prikriti zadah od alkohola?

Published 24.05.2018.

Sigurno ste se našli u situaciji nakon izlaska ili kojeg pića s frendovima kada ste se htjeli riješiti lošeg zadaha od alkohola, a kada ste uzeli žvakaću da popravite situaciju, za pola sata ste primijetili da vam se i dalje osjeti alkohol iz usta? Kroz vrijeme su se stvorili brojni mitovi o tome kako se riješiti alkoholnog zadaha, a mnogi od njih nisu točni pa tako ni od pomoći, ali zato su tu neki trikovi za koje još možda niste čuli.

Znate ono kad izađete van s ekipom na nekoliko pića, od toga prođe nekoliko sati, niste uopće pijani ni pripiti, ali iz usta vam se osjeti jak miris alkohola. Imate osjećaj da ga osjete svi koji prođu mimo vas, a ako se nakon pića vraćate na posao, izlazite s djevojkom/dečkom ili samo idete s prijateljem kojeg dugo niste vidjeli na kavu, nikako ne želite alkoholni zadah da vas prati. Žvakaće, menta,... ništa ne pomaže na duže razdoblje od pola sata.

Koji su to sve mitovi za koje se priča da pomažu kod skrivanja lošeg alkoholnog zadaha, ali i koje metode stvarno mogu pomoći, barem na neko vrijeme, jer budimo realni, ništa ga neće do kraja istjerati, već samo prikriti na određeno razdoblje.

Mit: Žvakanje mente ili žvakača

Alkoholni zadah je malo drugačiji od lošeg zadaha nakon pojedine hrane, a i samo naše tijelo na alkohol reagira drugačije. Loš zadah tako od alkohola ne dolazi samo direktno iz usne šupljine, već i iz pluća jer alkohol koji uđe u krv dolazi do pluća i zatim ga izdišemo, te se tako njegov smrad oko nas još dodatno širi. Žvakanje mente ili žvake može prekriti alkohol na trenutak, ali kakav je točno efekt ovakvih proizvoda najbolje opisuje ova slika: menta ili žvaka na prikrivanje mirisa alkohola imaju jednak učinak kao kada bi poplavu u stanu išli brisati papirnatim ručnikom - pomoći će vrlo malo, ali ipak vam treba malo veći ručnik.

Prikrivanje: Pojedite nešto što nema dobar miris

Klin se klinom izbija. Ako vam zadah smrdi po alkoholu jer ste u pauzi na poslu (ili pauzi na faksu) popili jednu rundu neke žestice s ekipom, a ne možete se vratiti u ured ili na faks smrdeći po alkoholu, možete njegov smrad prekriti nečim još gorim. Iako nije savršeno rješenje, barem nitko neće znati da ste pili usred bijela dana. Češnjak, riba, sir s plemenitom plijesni - samo su neka od rješenja koja imaju intenzivan miris koji će prekriti alkohol.

 

Mit: Parfemi za usta/ Osvježivači daha

Osvježivači daha s mirisom mente ili nekog drugog ljekovitog bilja još su jedan mit u koji mnogi ipak vjeruju. U Indiji se primjerice nakon svakog jela žvaču razne biljke, kako bi osim pomogle kod probavljanja hrane, već i da osvježe dah. Međutim, žvakanje trava kao i razni osvježivači daha, jednako su neučinkoviti kao i žvakaće.

Prikrivanje: Pranje zubi

Nekada usred dana nije moguće jednostavno oprati zube, ali ovaj način prikrivanja mirisa alkohola je jedan od najučinkovitijih. Dobro oprati zube, jezik... osim što ćete ubiti bakterije, ostat će vam svježiji i dugotrajniji dah nego da samo u usta našpricate osvježivač daha.

 

Mit: Pijte alkohol koji ima neutralan miris

Kao alkohol koji nema nikakav miris ni prejaki okus uvijek se spominje vodka, a mnogi misle i ako će piti likere na biljnoj bazi da im neće nakon toga ostati onaj tipični alkoholni zadah. Ali hoće. Ni vodka ni biljni likeri neće ostaviti usta i zadah svježima iako su neutralnog ili biljnog mirisa, već će imati efekt kao i sva ostala alkoholna pića.

Prikrivanje: Pomozite tijelu da procesuira alkohol

Možda ne možete ubrati svoju jetru da procesuira alkohol kroz sat vremena ili dva, ali možete pripremiti tijelo unaprijed. Zdrava prehrana, vježbanje i svakodnevna hidratizacija su najbitniji za vaše tijelo da funkcionira što bolje, a ako vam tijelo, a tako i jetra, bolje funkcioniraju, kada si sljedeći put popijete koje piće, jetra će ga brže procesuirati i prije ćete se riješiti zadaha.

 

Mit: Bomboni s okusom mente za svježi dah i slični proizvodi

Imaju jednak efekt kao i svi slični proizvodi za svjež dah - pomoći će vam, ali ni približno dovoljno koliko je potrebno. Kada bi postojali neki slični takvi bomboni koje se može ubaciti u pluća, onda bi to imalo efekta, ali ovako je još samo jedan mit.

Prikrivanje: Smanjeno znojenje = smanjeno širenje alkoholne arome

Ako vam se nekada učinilo da vam smrad alkohola izlazi kroz kožu, niste ludi. Njegov smrad ne izlazi samo kroz usta, već i kroz pore na koži. Zato je još jedno super rješenje istuširati se, te nakon toga nanijeti na tijelo kombinaciju losiona, baby pudera i dezodoransa - kako bi se što bolje zatvorile pore i smrad alkohol se ne nastavi toliko intenzivno širit za vama. Može pomoći i koja kap parfema!

 

Jedino pravo rješenje: Ispričajte se za svoj zadah i nastavite dan bez ikakve brige

Iako vam je možda neugodno zbog alkoholnog zadaha koji širite, sjetite se, sada ste već relativno odrasli ljudi, nemate se razloga sramiti toga što ste u pauzi popili neki koktel. Osim u slučaju ako ste se stvarno napili i radite i pričate gluposti, ali u tom slučaju vam je loš zadah najmanji problem. U svakom slučaju, jednostavno prestanite brinuti, prihvatite svoj alkoholni zadah s ponosom i ako pokažete da vas nije briga, neće ni drugi pridavati previše pažnje na njega.

 

M.T.

Izvor

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno