Magazin

Britanski Vice proglasio je Hrvatsku najboljom party destinacijom u Europi!

Published 20.06.2018.

Recept u kojem se spajaju sunce, more i dobra glazba pokazao se uspješnim, a hrvatski festivali ove godine dobivaju više pohvala nego ikad. Britanski portal Vice otišao je još korak dalje i proglasio cijelu Hrvatsku najboljom party destinacijom u Europi sa svim njem morskim i kopnenim festivalima koji nude raznoliku glazbenu ponudu tijekom cijelog ljeta.

Svi vole pohvale - to znači da nešto rade dobro, a da ljetni festivali Hrvatskoj rade dobro potvrdio je jučer i britanski Vice. Njihov si je novinar dao toliko truda da je analizirao cijelu našu festivalsku scenu i predstavio Hrvatsku kao zemlju koja je od obične i dosadnjikave postala glavno i najveće ljeto party okupljalište u Europi.

S koje je lokacije krenulo festivalsko ludilo - da li dolaskom Nicka Colgana u Hrvatsku i organizacijom prvog The Garden Festivala u Petrčanima pokraj Zadra ili je sve ustvari krenulo sa Zrća i tamošnjih elektroničkih festivala? Mišljenja su podijeljena, ali obje su lokacije bile bitne za razvoj festivalske sezone na obali, a na Viceu su ih obje dobro i opširno predstavili.

 

 

A post shared by Croatia Travel (@croatia.travel) on

 

Jedna je od prekretnica bila 2003. godine kada je bivši producent poznate grupe UB40 Nick Colgan posjetio Hrvatsku i sasvim se slučajno zaljubio u slobodan prostor koji se nalazio iznad gradskih zidina u Zadru. Kupio ga je, otvorio bar The Garden Zadar, a samo dvije godine kasnije pokrenuo prvo izdanje svog prvog festivala u Hrvatskoj - The Garden Festival. Oživio je malo mjesto Petrčane u blizini Zadra, gdje je na prvo izdanje festivala došlo oko 400 Britanaca, a posebna im je problem stvarala bura, na koju nisu bili navikli. Nick Colgan je za Vice otkrio kako je to bila prava noćna mora i kako je mislio da je propustio svoju šansu s organiziranjem festivala na ovoj lokaciji. Ali bio je u krivu, u narednih nekoliko mjeseci mail mu je bio zatrpan sa zahtjevima da ponovi festival i sljedeće godine. Festival se nastavio održavati, a do 2009. dolazilo je i preko 3500 posjetitelja!

Colgan je pozvao i druge da organiziraju festivale u Dalmaciji, a poslušao ga je Noah Ball koji je 2008. pokrenuo prvi Outlook festival u Petrčanima. Ali ta su dva festivala bila toliko različita pa se Outlook preselio na Zrće, a kasnije i na svoju sadašnju lokaciju - Fort Punta Christo u Puli.

 

 

A post shared by OUTLOOK FESTIVAL (@outlookfestival) on

 

Iako je Nick svojim dolaskom u Hrvatsku i organiziranjem festivala pokrenuo scenu, s druge strane, na Zrću je ta scena cijelo vrijeme bila i tinjala malo po malo. Ovu su lokaciju opisali kao okupljalište mišićavih frajera, a spomenuli si i klub Papayu koja je praotac dalmatinske party scene. Iako je klub bio na sceni još od 2002. godine, u njega su dolazili domaći partyjaneri. Trebalo je proći šest godina da upadne u oko i strancima, a za tu je prekretnicu svakako zaslužan nastup kralja trance glazbe, Tiesta, koji je 2008. u Papayji imao gostovanje. Vratio se i sljedeće godine, a ljeto su svojim dolascima upotpunili i Armin van Buuren i Paul van Dyke. Nakon toga festivali su se počeli rađati svake godine, a na Zrću ih sada ima gotovo cijelo ljeto, sezona doslovno ne staje do jeseni. Nick Colgan 2012. se preselio iz okolice Zadra u Tisno i tamo nastavio organizirati svojih čak 6 festivala!

I to je bilo to - party destinacija je bila rođena. Papaya je danas nezaobilazna top lokacija na Zrću, na koju svake godine dolaze hrpe i hrpe partyjanera sa svih strana svijeta, a ljubitelji manje komercijalne glazbe, žanrova kao što su bass, house, te brojnih manje poznati, ali izuzetno kvalitetni DJ-eva i producenata, zaputit će se do Tisnog.

Vice tu današnju popularnost pripisuje dolascima poznatih izvođača na Zrće kao što su ovi gore spomenuti, ali i brojne druge hip hop i r'n'b zvijezde koje svake godine rasprodaju Fresh Island Festival i Hideout - da nema njih, ne bi ni Zrće postalo party destinacija.

 

 

A post shared by Festival Home (@festivalhome_) on

 

Ali ako se festivalska scena na obali rasplamsala zbog sve te "uvozne robe", festivali na kopnu su pravi hrvatski proizvod, u većini slučajeva i namijenjen hrvatskoj publici. Osim festivala na obali, natuknuli su kako Hrvatsku festivalskom zemljom čine i festivali na kopnu kao što su Ferragosto JAM u Orahovici ili River festival kraj Karlovca. "Vrlo su jeftini i popularni među hrvatskom mladeži. Ljudi vole kampirati u šumi. Plivaju u rijeci, roštiljaju cijele svinje, piju svoje pivo i plešu cijelu noć na zvuke najdubljih house i techno ritmova. Sve sa smiješkom na licu", opisao je za Vice Marc Rowlands, novinar Mixmaga, koji je također pratio razvoj festivalske scene u Hrvatskoj.

Titulu najbolje i najveće party destinacije u Europi Hrvatska nije dobila nezasluženo - ako ništa, festivali i partyji su jedna od stvari u kojima je zadnjih godina uvijek pri vrhu, a sada, možemo reći, i na samom vrhu.

 

M.T.

Izvor

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno