Magazin

Razbijen jedan od najpoznatijih mitova: Kava ipak ne pomaže kada se trebate otrijezniti!

Published 12.07.2018.

Bilo da se radi o pravom izlasku do jutra kojeg se kasnije nitko iz ekipe ne sjeća ili o mirnijoj večeri uz koju bocu vina, isti je rezultat - završimo "malo" pripiti. Učinke alkohola većina nas ide umanjivati tako da naruči kavu, ali da li je to stvarno djelotvorno?

Svi smo se zatekli u situaciji da kada smo popili malo previše - ili mi ili netko iz društva - naručimo kavu da se malo otrijeznimo. Tim znanstvenika je ovih dana došao do rezultata koji bi nas sve mogao malo razočarati - šalica kave vas neće otrijezniti, niti malo. Ona uopće ne pomaže u smanjivanju količine alkohola u krvi, ali zašto se onda kada popijemo kavu osjećamo malo manje pijano? Postoji objašnjenje i za to.

Kada popijemo kavu osjećamo se manje pijano, kao da imamo stvari više pod kontrolom, ali ustvari se samo osjećamo više budnima, dok nam je koordinacija ruku i vida i dalje jednako loša, kao i ostale motoričke vještine.

Profesor Tony Moss s londonskog sveučilišta South Bank stavio je ovu teoriju na testiranje. Pozvao je 5 studenata i dao im svakome piće - vodku i tonik, i to onu količinu koja je svakome od studenata po proračunima (visine i težine) potrebna da bi postali malo pripiti. Nakon toga im je svima zadao isti zadatak u kojem moraju pokazati koordinaciju ruku i vida. Trebali su voditi metalni obruč oko žice bez da ju dotaknu - nitko od njih nije uspio u tom izazovu.

Nakon što su popili šalicu kave, sudionici su se osjećali bolje i bili su spremni ponoviti raniji jednostavni zadatak. I kao i prvi put, i sada nitko od njih nije uspio u njemu.

g

Istraživači su čak testirali i količinu alkohola koju imaju u krvi prije i nakon što su popili kavu i rezultati su bili isti - ništa se nije promijenilo nakon kave, bili su jednako pijani. Pa što onda učiniti kako bi se otrijeznili? Nažalost, ništa nam neće pomoći da ubrzamo ovaj proces, jedino što pomaže je vrijeme.

Ako se želite osjećati bolje nakon večeri ispunjene alkoholom, sljedeći si dan možete pomoći tako da pijete puno više vode nego inače, ali i da pojedete nešto hranjivo.
 

M.T.

Izvor

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno