Magazin

Dobili smo odgovor: Zašto nas alkohol 'tjera' da jedemo masnu i nezdravu hranu nakon izlaska?

Published 09.08.2018.

Nema boljeg nego nakon izlaska, prije povratka kući i odlaska na spavanje, otići u neki fast food i naručiti hamburger ili kebab. Na ovakvu hranu svi smo slabi na povratku kući. A zašto je to tako? Istraživanja se u zadnje vrijeme bave sve zanimljivijim temama, a ovo je jedno od njih.

Znamo da nema smisla u 4 ujutro jesti hamburger, ionako smo pijani i čim dođemo kući idemo spavati, ali svejedno stanemo u fast food na povratku doma iz izlaska i naručimo jedan. Skupina istraživača na trenutak se odmaknula od ozbiljnih tema i odlučila istražiti zašto nam je nakon alkohola tako teško odoljeti nezdravoj i masnoj hrani.

Nakon nekoliko alkoholnih pića, udio glukoze u tijelu se naglo podigne zbog velike količine šećera koje ona najčešće sadrže. Ali nitko ne staje nakon prvog ili drugog pića, a daljnje ispijanje alkohola promijeni protok krvi i udio glukoze u organizmu odjednom pada te to daje ljudima osjećaj da su toliko gladni da bi mogli pojesti cijelog vola.

t

Pijani nikad ne želimo pojesti nešto zdravo, već što slaniju, masniju i nezdraviju hranu. To je ova skupina i dokazala nakon što je provela istraživanje na 286 ispitanika, tj. studenata, koji su najčešće ti koji najluđe partyjaju. Dok većina njih prije spavanja ne jede previše niti pretešku hranu, u ovom su slučaju svi oni koji su pili alkohol promijenili ovu naviku na jednu noć i počastili se nekim finim obrokom.

Ono što je tim istraživača zabrinulo je činjenica da svi koji su se tu večer napili nisu prije spavanja napravili ono što bi trebali, već ono što ne bi trebali. Umjesto nezdravog obroka, nakon večeri ispunjene alkoholom, prije spavanja bi trebalo popiti barem čašu vode ili nekog drugog bezalkoholnog pića - što nitko od ovih studenata nije napravio. Osim alkohola koji dovodi do dehidracije, u tome još dodatno pomaže i junk food, što samo povećava mamurluk koji se sprema sljedeći dan ujutro.

f

A što se jede jutro nakon lude večeri? Dok je dio preskočio doručak, iako to inače ne radi, drugi se dio i ovog puta odlučio za pizze, kebabe i slične stvari.

Kombinacija nezdrave hrane u tako kasnim satima i velikih količina alkohola nikako nije zdrava, ali to znamo i nećemo ih prestati jesti, ali ono što ipak možemo napraviti i što stručnjaci preporučuju je nakon što pojedemo sve živo - popiti vode.

 

M.T.

Izvor

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno