Magazin

Kraj plastičnim čašama i slamkama na festivalima - Inicijativi se polako pridružuju i domaća događanja!

Published 14.08.2018.

Plastični otpad je sve veći problem u svijetu, stvara ga se puno više nego inače, a njegova razgradnja potraje i do 100 godina. Brojni britanski glazbeni festival prije nekoliko su mjeseci odlučili pomoći u očuvanju planete i zabraniti korištenje prvenstveno plastičnih slamki, a drugi su otišli malo dalje i zabranili i plastične boce. O ovom ekološkom problemu sada su se osvijestili i neki domaći festivali.

Problemi s onečišćenjem planeta su sve veći i ozbiljniji, stvara se sve više otpada, koji se zatim ostavlja u prirodi, baca u mora... Jedan od velikih problema je plastika, koje nastaje sve više i više. Iako nisu glavni krivac, glazbeni festivali u tome dobro pomažu, plastičnih čaša i boca te slamki ostane posebno puno nakon svakog izdanja.

Taman prije ljetne festivalske sezone 60 britanskih festivala odlučilo je ovog ljeta na svojim događanjima zabraniti korištenje plastičnih slamki, a do festivalske sezone 2021. godine plan je riješiti se i svih ostalih plastičnih stvari. Ovom su se pokretu pridružili brojni mali festivali, ali i oni veći i poznatiji kao što su Bestival i Boardmasters.

Ova hvalevrijedna akcija dospjela je i do Hrvatske. Svake godine rađa se sve više i više festivala, kako na moru tako i u unutrašnjosti. Prošlog se tjedna u Tisnom održavao festival Soundwave, a ono po čemu je ovaj festival ove godine imao posebno izdanje je da je odlučio reći "ne" slamkama i plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu. The Garden je na taj način pokazao ostalim organizatorima da se može zabavljati i na odgovorniji način. S obzirom da je ovo nešto novo na što ni domaći ni strani posjetitelji nisu navikli, volonteri su educirali posjetitelje, pozvali ih da izračunaju i osvijeste vlastiti plastični otisak te da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu. 

g

Organizator festivala koji se održavaju u The Garden Resortu u Tisnom, Nick Colgan, prvi je koji je ovakvu akciju proveo na nekom domaćem festivalu. "Već dulje vrijeme smo željeli stati na kraj korištenju plastike na našoj lokaciji, ali jednostavno nismo mogli pronaći odgovarajući proizvod. Ove smo godine naišli na Vegware čaše koje su izrađene od biorazgradivog materijala i kojima smo zamijenili plastične. Uz to smo zabranili i slamke, a od iduće godine u potpunosti ćemo iz uporabe izbaciti plastične boce.", izjavio je ovaj organizator za portal Muzika.hr.

Osim Soundwave festivala, ovogodišnjim izdanjima bez plastike pridružio se i Hoomstock festival koji se održava 24. i 25. kolovoza u Humu na Sutli. Oni će tako krenuti s uvođenjem višekratnih čaša umjesto plastičnih, za koje se zna da su među posjetiteljima posebno popularne jer se u njima poslužuje pivo, najpopularnije piće na festivalima.

 

 

A post shared by Soundwave Croatia (@soundwavecro) on

 

Još jedan manji domaći festival pridružio se ove godine u pokušaju smanjivanja otpada - Tam Tam Festival koji se održavao krajem srpnja. Posjetiteljima kampa ponudili su zamjenu za plastične čaše u obliku staklenih teglica koje su se mogle iznajmiti po dolasku. Provođenje nečega ovakvog bilo je vrlo jednostavno, a uvelike je pomoglo u tome da kamp za vrijeme trajanja festivala, ali i nakon odlaska posjetitelja, ostane što čišći.

I najmanje inicijative su korak naprijed, a s inicijativom smanjivanja plastike na festivalima nastavlja se i sljedeće godine. Za Muziku.hr koordinatorica Tam Tam-a Tena Rak poručila je: "Dogodine planiramo isto proširiti i na koncertni dio festivala. Razmišljamo i o teglicama s logom festivala pa takva stvar ujedno ostane i kao suvenir, što ljudi vole ponijeti kući".

Ako manji festivali imaju mogućnosti za provesti ovakve promijene, nema razloga da se i oni veći festivali, kao što je primjerice INmusic, ne priključe ovoj inicijativi za očuvanje okoliša.

 

M.T.

Foto: Ilustracija

Izvor

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno