Magazin

Savjeti zlata vrijedni: Konobari otkrivaju kako izbjeći one grozne mamurluke koji nam se svima dogode nakon vikenda

Published 26.10.2018.

Kada su u pitanju izlasci i bilo kakve situacije vezane uz klubove ili barove i alkohol, osobe čijim savjetima najviše vjerujemo su konobari. Okruženi su velikim količinama raznih pića svakodnevno, vidjeli su već sve i svašta, a ako su duže u tom poslu, znaju i neke korisne trikove - kao primjerice one kako izbjeći mamurluk.

Posao konobara skriva mnoge tajne i trikove koje bi i svi mi ostali htjeli znati. I dok smo već saznali od konobara puno korisnih savjeta, kako se približava vikend, svima će nam trebati pomoć u liječenju mamurluka. Ali, umjesto da se ove subote probudimo s glavoboljom, mučninom i svim ostalim simptomima pa krenemo googlati "Kako se što učinkovitije riješiti mamurluka", konobari su otkrili nekoliko vlastitih načina i trikova iz rukava kojima se može spriječiti umiranje dan nakon izlaska.

Da li su bili u pravu, testirat ćemo već ovaj vikend, a evo u koje metode spriječavanja mamurluka oni vjeruju.

Čaša vode nakon svakog pića

Jedan od savjeta za koje još nismo nikada čuli je da nakon svake čaše žestokog pića popijete jednu čašu vode i to bez leda. Koja je tajna iza ovog trika, osim što može spriječiti da dehidrirate od velike količine alkohola, konobar nije htio otkriti, ali kaže da njemu ovo pomaže.


Pića s puno šećera su najgora

Pića kao što su kokteli s obzirom da se rade od kombinacija slatkih likera i sokova sadrže izuzetno puno šećera, a iako ih ne treba u potpunosti izbjegavati, ako se cijelu večer piju samo kokteli, sljedeći dan ćete biti hodajući kaos. Umjesto isprobavanje cijele koktel liste u jednoj večeri, pametnije je piti čisti alkohol ili vino i mamurluk sljedeći dan neće biti toliko strašan.

Tu je naravno i sistem da treba piti umjereno, ali redovito. Umjesto da ne izlazite cijeli mjesec i onda se jedan dan odlučite opustiti i popiti koje piće više, ako izlazite svaki vikend i pijete pomalo, organizmu će biti lakše nositi se s manjim količinama alkohola. Tako kažu barmeni.


Tajna je u ispijanju kvalitetnih pića

Jedina stvar koja može spriječiti mamurluke je da se pazi što se pije i naravno, koliko se pije. Pića koja su kvalitetna su ona kojih bi se trebalo držati ako sljedeći dan ne želite cijeli provesti umirući u krevetu. Možda će vam zbog njih novčanik malo više patiti, ali barem neće glava.

Jedno piće svakih sat vremena

Postoji teorija u koju neki konobari čvrsto vjeruju, a to je da treba popiti jedno piće svakih sat vremena. Ako imate u glavi ovo "pravilo" i držite ga se, nije bitno što pijete, sutradan ćete biti spremni za nove pobjede. Tu je i dodatak savjet ako se želite probuditi sa što manjim posljedicama, kada se vratite kući, prije spavanja popite čašu mlijeka - i drugi dan ste svježi kao jutarnja trava.

Vode nikad previše

Voda tijekom izlaska, voda po dolasku kući, voda kada se probudite po noći, voda ujutro... Od svog alkohola koji popijete tijekom izlaska, a bit će ga sigurno dosta, organizam će dehidrirati i sljedeći vas dan čeka glavobolja iz najgorih noćnih mora. Čaša vode tu i tamo može pomoći i napraviti razliku. Ostaviti bocu vode kraj kreveta prije nego izađete van je bitna priprema jer je tako ipak malo sigurnije da ćete barem popiti vodu kada dođete doma.


Životinjska jetra kao jelo prije izlaska

Jedan od konobara na svoj lijek u spriječavanju mamurluka naletio je sasvim slučajno. Iako ovo nije za svakoga, tko voli jesti jetra, sada će imati razlog da si spremi nešto s njima prije izlazaka. Prije jednog posjeta baru, s djevojkom je otišao u restoran i naručio - jetra. Ostatak večeri su popili nešto više nego štu su trebali, ali sljedeći dan kada se probudio, nije osjećao mamurluk u onoj mjeri u kojoj ga je očekivao, već se osjećao kao nov čovjek. Od tada, prije svakog izlaska u kojem planira popiti pola bara, jede upravo jetru.

 

M.T.

Naslovna foto: Ilustracija

Izvor

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno