Magazin

Najčudniji zakoni o ispijanju alkohola: Ne smiješ stajati i popiti više od tri gutljaja ili jahati kravu dok si pijan!

Published 08.11.2018.

Hrvatska nema nikakvih zanimljivih zakona vezanih za ispijanje ili točenje alkohola, ali zato brojne države oko svijeta imaju. Iznenađujuće je što se sve u nekim zemljama ne smije ili mora kada je u pitanju alkohol. Od Bolivije do američkih saveznih država, nitko nije imun na lude zakone.

Zakonodavstvo svake države ima ludosti i nelogičnosti u barem nekim područjima, a najzanimljivije je upravo ono vezano za alkohol. Nekada se čini kao da je te zakone donosila osoba nakon što se vratila iz ludog izlaska. Da li se države u kojima su ovi zakoni na snazi istih stvarno i drže ili je sve samo mrtvo slovo na papiru, ne zna se.

Neki su od ovih stvarno smiješni, drugi imaju malo više logike i trude se napraviti nešto dobro, ali na čudan način, a neki zvuče kao da su nastali u nekom davnom prošlom razdoblju. Ovako izgleda lista 10 najčudnijih:

1. Restorani u američkoj državi Utah toče pića iza zastora

f
Foto: Twitter

Ova američka savezna država ima komplicirane zakone u vezi alkohola -  do 2009. barovi nisu ni smjeli postojati kao takvi već kao privatni klubovi koji naplaćuju članstvo. Iako je to sada u prošlosti, na snazi je i dalje zakon da se pića u restoranima moraju točiti iza zamućenog stakla, kako djeca i bivši alkoholičari ne bi došli u napast.


2. Nosiš donje rublje ispod kilta? Plati dva piva!

g

U Škotskoj su kiltovi dio tradicionalne narodne nošnje, a jedan od zakona navodi da svaki Škot kojeg uhvate da ispod kilta nosi donje rublje mora platiti kaznu u vrijednosti dva piva.


3. Ne smije se stajati i popiti više od tri gutljaja piva

g

Još jedna američka savezna država ima već sada pomalo zaboravljen zakon koji nalaže da je tamo ilegalno stajati i popiti više od tri gutljaja piva. Za svaki gutljaj više, moralo bi se sjediti.


4. Zabranjeno je biti pijan u pubu

g

Zakon za koji smo sigurni da se ne provodi je nastao u Engleskoj 1872. godine i po njemu je protiv zakona biti pijan u pubu. Može se popiti koje piće, to je dozvoljeno, ali samo onoliko koliko možete popiti prije nego postanete pijani. Iako se ovog zakona nitko ne drži, on je i dalje službeno na snazi. Iako je ovo jedan od onih zakona koji su htjeli napraviti nešto dobro, u današnje je vrijeme posebno smiješan.


5. Zabranjeno je jahati kravu ako si pijan

g

Iz Škotske stiže još jedan ludi zakon koji je nastao davnih dana, još 1872. godine, koji kaže da je zabranjeno jahati kravu ako si pijan. Kasnije je nadodano i da je ilegalno i ako se osobu u pijanom stanju uhvati kako jaše konja.


6. Maloljetnici smiju piti ako im roditelji/skrbnici dozvole

h

I dok je u većini država zabranjeno piti alkohol do 18 ili 21 godine, na Aljasci nije tako. Imaju neobičan zakon koji nalaže da nije bitno koliko osoba ima godina, ali da joj je dozvoljeno piti alkohol ako su donijeli svoj alkohol izvana u restoran/bar koji ga inače ne poslužuje i ako su njeni roditelji ili skrbnici u redu s time.


7. Ako voziš pijan, bit ćeš upucan

g

U državi El Salvador nema šale, da je sigurna vožnja jako bitna, oni su shvatili još davno. Osobe koje su uhvaćene da voze u pijanom stanju, a pogotovo ako skrive nesreću, zakonski mogu biti upucane. Iako naravno, kada je 1983. godine zabranjena smrtna kazna, ovaj se zakon više u stvarnosti ne provodi.


8. Na dan kada su izbori, nema alkohola

g

Sedam saveznih američkih država u dane kada se održavaju izbori, zabranile su konzumaciju alkohola. Dok je u nekima kao što je Južna Carolina zabranjeno piti cijeli dan, u drugima je zabranjeno samo do zatvaranja birališta.


9. Ako želite piti alkohol, morate imati dozvolu za to

g
Foto: Wikimedia

Ispijanje alkohola u Indiji nije jednostavno, a u indijskoj državi Maharashtra ne smije se piti ako nemate dozvolu za pijenje alkohola. Da bi je dobili morate otići u vladinu bolnicu i prijaviti se, pa je tek onda izvaditi i otići na piće.


10. Udane žene smiju popiti samo jednu čašu vina u baru

h

U Boliviji udanim ženama nije lako. Dozvoljeno im je na javnim mjestima kao što su barovi popiti samo jednu čašu vina, jer se smatra da ako popiju više, pada im razina moralnosti i veće su šanse da će prevariti muža.

 

M.T.

Izvor

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno