Magazin

Najbitnije kod pića je postotak alkohola, a boca vina se računa kao 1 piće : Ove greške smo svi radili kada smo krenuli piti

Published 15.11.2018.

Kada krenemo izlaziti i isprobavati alkoholna pića radimo najveće gluposti koje se mogu napraviti. Iako nam se to tada čini u redu, kako godine prolaze shvatimo koliko smo bili blesavi i "zeleni".

Samo zato što smo postali punoljetni i počeli piti alkohol ne znači automatski i da znamo što i kako s njime. U prvih godinu dana svi radimo iste greške kada je ova aktivnost u pitanju, a tko kaže da ih nije radio - laže. Treba proći neko vrijeme dok svi partyjaneri shvate kako alkohol funkcionira i kako piti kao normalna i odrasla osoba. Ovo je osam najčešćih ludosti koje smo radili mi, radio si ih ti i tvoji prijatelji. Naravno, iako smo sada kao odrasli, ne znači da neke od njih i dalje ne radimo, iako smo apsolutno svjesni toga da to vjerojatno nije najpametnije.

Piti isključivo samo jednu vrstu pića - cijelu večer, svaki vikend, svaki mjesec, u svakom izlasku

Kada se svatko počne družiti s alkoholom jedna od grešaka koju radi je da proba neku vrstu pića, najčešće neku finu slatku kao što je Blacky ili Dalmatino i onda samo to pije u izlascima. Ni ne gleda se previše cjenik i ostatak ponude - osoba zna što pije i to naručuje gdje god da dođu. Bilo da se radi o lokalnom bircu, pivnici ili nekom fensi baru, naručuje se isto piće koje god ono bilo. Ako ništa, barem svi postanemo vrhunski poznavatelji ponude u gradu tog jednog pića.


Odnositi se prema boci vina kao jednom piću

Čaša vodke? Jedno piće. Boca piva? Jedno piće. Boca vina? Isto jedno piće. Nema razlike. To objašnjava kako se tada bilo lako napiti od samo tri pića, od kojih je jedno bilo boca vina.


Napraviti koktel je lako, to može svatko - pa čak i ja

Ili ne. Iako se s 18 jedva zna kako skuhati juhu iz vrećice, nekako se vjeruje da napraviti koktel nije uopće teško i koja god pića smiješali i u kojoj god količini - bit će fino. Vodku volimo piti, Red Bull također, ali i mlijeko - zašto to onda sve skupa ne pomiješati i napraviti novo super piće kojeg se do sada nitko nije sjetio? To je tijek razmišljanja koji se u nekoj sličnoj verziji svim mladim partyjanerima pojavi u glavi.


Fina i slatka pića IMAJU alkohola u sebi, iako se to ne osjeti toliko jako

Likeri, rakije, kao i sva ostala pića od raznog voća ili slastica - primjerice od čokoladica Bananko, imaju fini i slatki okus zbog kojeg se lako zaboravi da se radi o pićima koja u sebi imaju i popriličan postotak alkohola, pogotovo za osobu koja je tek krenula piti. Nakon jedne čašice vam nije ništa, natoči se još jedna, pa još jedna... Ako se ne osjeti alkohol to ne znači da treba u 10 minuta popiti pola boce pića, ali tko tako razmišlja.


Na zagrijavanju se ipak malo previše zagrijavalo

Spremanje za izlazak nije uključivalo samo tuširanje i oblačenje već i druženje s frendovima uz koje piće. Pod "koje piće" misli se na najmanje 8 čaša pića. Ima smisla popiti malo više u zagrijavanju, pogotovo ako se zagrijava kod nekoga doma ili u parkiću, jer pića su itekako jeftinija nego u klubovima. Tako je logika da onda kada se jednom dođe do kluba neće biti toliko puno troškova jer će vam biti dosta samo jedno piće. Dobar plan, ali u većini slučajeva, zagrijavanje je bilo početak i kraj izlaska jer su svi bili previše pijani da igdje dalje idu.


Vino je vino, nebitno da li koštalo 20 kn ili 150 kn - skuplje je samo MALO bolja verzija za bogate

Kome je bilo bitno što pije i da li se radi o kvalitetnom piću ili nekoj najgoroj i najjeftinijoj verziji od koje drugi dan glava puca od bolova? Nikome. Bilo je samo bitno da se nešto pije i da tog pića ima dovoljno za cijelu večer. Naravno da klinci na džeparcu nemaju veliki budžet za kupovanje alkohola, zato se uvijek biralo najjeftinije moguće rješenje. Iako okus nije bio najbolji, tada je bio. To što nam je drugi dan bilo loše nije nikome previše smetalo.


Stavka koja se gleda kod naručivanja pića je isključivo postotak alkohola

Kada se napokon odluči popiti neka druga vrsta alkoholnog pića, jedina bitna stavka koja se gleda je koliki ima postotak alkohola. Sve ono ispod barem 7% alkohola se ne naručuje, jer čemu to uopće piti. Poanta je bila napiti se, a ne uživati u piću.


Happy Hour u barovima ne znači da tih sat vremena treba popiti što je više moguće

Ne, Happy hour je tu da vam uštedi koju kunu u novčaniku, ali ako je tih sat vremena akcija 1 piće platiš, drugo imaš gratis, to ne znači da treba svakih 5 minuta naručivati novu rundu. Onda niste ništa uštedjeli, samo potrošili još više nego što je bilo u planu. Ali tko o tome razmišlja dok je mlad? Samo je poanta izlaska popiti što više i napiti se, a happy hour se ne gleda kao sat vremena kada se može malo uštedjeti, nego kao sat vremena kada se može  više popiti za isto novaca.

 

M.T.

Naslovna foto: Ilustracija

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno