Magazin

Dodijeljene su nagrade Ambasador: Sonus je najbolji festival, a tko je DJ godine, najbolji klub ili klupska večer?

Published 23.11.2018.

Sinoć, u KUC-u Travno (Zagreb) na trećoj dodjeli nagrada za elektroničku glazbu AMBASADOR, pred oko 275 posjetitelja uručena su zajednička priznanja publike i struke u 25 kategorija.

Svečana dodjela audio-vizualno je otvorena Drum & Bass video spotom „Lava VIP“ Filipa Motovunskog, nakon čega su voditelji Mario Mohenski i Anita Vujec Siri najavili uručenje nagrada u tri čina.

Nagradu za Najbolji Open Air festival odnio je na Zrće smješteni Sonus, a Trogirski Moondance festival okrunio se u dvije festivalske kategorije kao Najbolji boutique festival i Najbolji festival domaćeg promotora. Najboljim klubom proglašena je riječka Crkva. Kao Klupska večer godine slavio je FutureScope, dok za Podcast/radijsku emisiju titulu odnosi Top DJ Room.

u

„Velika nam je čast što smo treću godinu za redom dobili Ambasadora, pogotovo jer je konkurencija bila doista jaka. To je zaista potvrda da se sav naš trud isplati. Neizmjerno smo zahvalni svima koji podržavaju naše evente, ne samo Sonus, nego i We Love Sound festival. Svaka čast Ambasador timu, koji diže svijest da je jako puno ljudi koji uživaju u ovoj glazbi i podržavaju scenu,“ rekao je Dalibor Oliver Zjačić iz Sonus Festivala.

AMBASADOR je rođen kako bi odao zasluženo priznanje najboljima, ali i kao platforma koja potiče nove projekte, programe, izvođače i kreativce pa je tako za Najbolji novi festival nagrađen Lastovo U Zvijezdama, Najbolja nova klupska večer je svježi RatCat Opposite, dok je Mladim DJ-om godine proglašen Kornet kojem je partner projekta HDS-ZAMP uručio besplatnu jednogodišnju DJ licencu.

h

RatCat udruga je ujedno i ona koja je uzela najviše priznanja, osvajajući čak 5 nagrada za Kolektiv godine, Koncept godine (The Cave), Novu klupsku večer (Opposite),  Udrugu (u suradnji s GU Nota), te je baš njihov Lawrence Klein osvojio i 3. mjesto za DJ-a godine po glasovima publike.

Publika je kao Dj-a godine odabrala Yakku iz Nove Gradiške, dok je u istoj kategoriji struka nagradila splitskog DJ Jocka, a Ambasadorom Hrvatske u inozemstvu proglašen je Petar Dundov.

„Od tri nominacije, najviše sam priželjkivao onu za DJ-a godine. Došla je kao šlag na kraju jer taman punim deset godina službene DJ karijere za koji mjesec. Ambasador iz godine u godinu napreduje u svakom pogledu. Kvaliteta cijelog događanja sve je bolja. A ideja sama po sebi je odlična, motivira ljude da jače rade, stvara se pozitivna konkurencija koja u konačnici donosi kvalitetniji materijal,“ rekao je Yakka nakon dodjele.

t

U nagradama struke za Najbolju hrvatsku etiketu proglašen je PDV Records, dok Remiks godine potpisuje Andrea Ljekaj za obradu pjesme Josipe Lisac – „Putujem“. Single godine pripao je PEZNT–u za „Toxic Love", a Najbolji elektronički bend su još jednom Nipplepeople. Album godine išao je u ruke Jana Kinčla & Regisa Kattiea za izdanje pod imenom “In Plain Sight”, a isti dvojac okrunio se i titulom Najboljeg Live Acta.

Zanimljiv je podatak da je scena u posljednjih 12 mjeseci bogatija za ukupno 12 studijskih albuma elektroničke glazbe što svojevrsno spada u najplodniju producentsku godinu na našoj sceni, a Ambasador je zasigurno jedan od projekata koji potiče hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

„Do sada sam bio nagrađen za festivale, a posebno mi je drago što je Ambasadora sada dobio i PDV. Čast je posebno velika među ovom konkurencijom, u kojoj su bile striktno elektroničke etikete. Mi radimo svašta, jazz, punk-rock, hardcore, heavy rock, ali i, naravno, house, dubstep i slične žanrove. Tako da je ovo velika motivacija i veliki kompliment,“ rekao je Vedran Meniga iz PDV Recordsa.

h

Budući da je jedan od sržnih ciljeva AMBASADOR-a povezivanje i poticanje suradnje, u trećem izdanju uvedene su i tri regionalne kategorije u kojima su se birali Najbolji festival, Najbolji klub i Najbolji DJ. Laureati regionalnih kategorija su After Affair iz Sarajeva kao Najbolji DJ, a klub K4 iz Ljubljane i Lovefest iz Vrnjačke Banje odnijeli su titule u druge dvije kategorije.

U sklopu večerašnjeg programa treće dodjele publiku smo počastili s tri premijere. Band ABOP (after je bolji od partija) po prvi puta u Zagrebu izveo je single “De Laurentis”. Treću premijeru pripremili su Andrea Ljekaj i pjevačica Diyala s pjesmom “The Unsaid” koja je prošle godine nagrađena Ambasadorom za single godine. Za koreografiju programa odgovorni su Matea iz Education TV-a i plesači ZPC-a na traku house legende Frankie Knucklesa.

AMBASADOR je više od nagrade i Warm Up je zamišljen ne samo kao zagrijavanje za događaj već kao samostalna platforma na kojoj se okuplja čitava glazbena industrija, sklapajući kontakte i ostvarujući suradnje, kao svojevrsni suvremeni „networkinga“ isprepleten s ciljevima projekta samog – okupiti – povezati – ujediniti.

h

Goste je na ulazu dočekala glazba iz Vibraboxa, platforme za promociju domaće nezavisne, originalne, suvremene glazbe, dok je DJ pult u predvorju držao Denis Beifuss iz Sindikata. Svi akteri scene u pretprogramu su slobodno mogli istraživati nova tehnološka rješenja Pioneer DJ opreme, te se upoznati sa šest predstavljenih Udruga posvećenih razvoju scene: EMI učilište, Seasplash, Klub mladih Lamparna Labin, RatCat & Nota, Savršeni krug i Klubska Kultura.

U sklopu 20-dnevnog javnog glasovanja na web stranici www.ambasador.hr zabilježeno je 14000 glasača iz 23 zemlje, dok su se u sklopu nominacija i glasanja struke u projekt uključile 34 osobe s domaće elektroničke scene.

AMBASADOR je ove godine ispunio i internacionalni cilj - Lokalna scena se po prvi puta ujedinjena predstavila i na međunarodnom nivou na Paris Electronic Week-u. 18 istaknutih predstavnika otvorilo je nova tržišta prezentacijom specifične estetike domaće elektronike globalnom uhu kulminirajući nastupom u kultnom francuskom klubu Concrete, a u tijeku su i pregovori za hrvatski kamion na sljedećoj Techno Paradi 2019.g

Ambasadorov završni party održao se u klubu Gjuro2 odmah nakon dodjele nagrada gdje je oko 200 posjetitelja uživalo u glazbi do jutarnjih sati.
 

 

Foto: Dino Ninković (Denine.eu)

PR

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno